woensdag 19 juli 2017

Dag 11: Hoi An by night

De weg rechtsaf vanuit ons hotel leidde naar een grote straat waar een avondmarkt werd opgebouwd. Aan het begin van de straat waren een paar mannen met een of ander bouwproject bezig; zij tilden met veel krachtinspanning 4 betonpalen op een aanhangertje dat ze met veel moeite aan de motorbike probeerden te koppelen. Het was leuk om even naar te kijken, maar of ze ermee weggekomen zijn hebben we niet meer afgewacht.



Fraai geklede mensen en een cameraman. Op de kade bleek dat er van alles te doen was ter gelegenheid van een culinair festival.
Het culinaire aanbod op de markt in deze straat draaide vooral om aardappelenbaksels en bananenbeignets. Ook zijn hier een aantal restaurants. Maar na de tuin-culi-hapjes van ons hotel hadden wij nu nog even nergens behoefte aan.






De straat kwam uit op de kade waar een bijzonder culinair spektakel aan de gang was. Twee chefs (uit Rusland en Estland geloof ik) gaven een kookdemonstratie en trokken daarmee veel publiek. Het internationale foodfestival van Hoi An duurt een hele week.



De okergele huizen van de oude stad aan de overkant kleurden warm in de namiddagzon. De eerste lampionnen lichtten op. Hoi An staat bekend als een bijzonder aardig stadje, niet in het minst vanwege de vele lampionnen. Wij delen die ervaringen. Ondanks de flinke toeristische belangstelling was het er zeer gemoedelijk en gezellig.
Het oude centrum is vrij van gemotoriseerd vervoer en dat maakt het heel plezierig om door de straatjes te slenteren. Het is temeer de moeite waard omdat de Amerikaanse bombardementen in de oorlog Hoi An op de een of andere manier niet erg geraakt hebben, waardoor het centrum met vele oude gebouwen redelijk authentiek is gebleven. Wel zijn de meeste huizen inmiddels in gebruik als winkel, café of restaurant.


Vietnam is niet alleen bij westerse, maar ook bij Chinese en Zuid-Koreaanse toeristen erg in trek. Hele groepen lieten zich in riksja's door het centrum rondrijden. Om de haverklap kwam ons een lange fietsbrigade tegemoet, van wie vele inzittenden tamelijk verveeld om zich heen keken of druk in de weer waren met de smartphone. Selfies maken: een van de meest populaire bezigheden in Hoi An!



Half 6, het oude huis van Tan Ky ging juist sluiten helaas. Morgenochtend zouden we terugkomen om een aantal van de oude huizen te bezoeken, nu slenterden we nog lekker doelloos verder door de straatjes.

 
Mooi



Op maat gemaakte kleding, mooie leren tassen, souvenirs .... in Hoi An kun je alles vinden wat je maar wilt. Even uitblazen in een trendy café terwijl langzaam maar zeker de avond valt en de lampionnen het straatbeeld kleuren.








Avondmarkt. We zijn er niet te lang gebleven, de markthal bewaren we voor morgen. Maar wel hebben we verse ananas bij deze mevrouw gekocht. Niet meer de jongste en ze miste haar rechterarm, maar gewoon doorwerken en vrolijk blijven. Mooi mens.











                                                                             Morgen een verdere verkenning van Hoi An >

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Onze kennismaking met Vietnam